Jak dieta, a w zasadzie prawidłowe odżywianie wpływa na nasz organizm, każdy zapewne wie. W zasadzie dieta jest bardzo ważna przy wszelkiego rodzaju schorzeniach. Czy to zatem choroba wrzodowa, czy nowotwór, a w naszym przypadku łuszczyca, prawidłowe odżywianie, właściwy dobór składników, może przyczynić się do zmniejszenia stanów chorobowych i złagodzenia objawów, tej jak do tej pory dziwnej i nie do końca zbadanej choroby. Przyjrzyjmy się zatem bliżej problemowi diety w przypadku łuszczycy.
Jak dobierać produkty?
Stany zapalne mogą wywoływać różne produkty. Produktami, które najczęściej je wywołującymi u większości ludzi są wędliny, nabiał, gluten zawarty w pszenicy, owsie, jęczmieniu, życie, orkiszu, nasycone tłuszcze i kwasy tłuszczowe omega-6 zwłaszcza olej kukurydziany lub słonecznikowy, syrop glukozowy (bardzo niezdrowy!), czerwone mięso, skrobia.
Na pocieszenie moi mili powiem, że oprócz produktów wywołujących stany zapalne, na półkach sklepowych znajdziemy również takie, które działają przeciwzapalne. Takimi produktami żywnościowymi i składnikami są przede wszystkim świeże owoce oraz warzywa, pamiętajmy, że najlepsze są surowe lub lekko ugotowane. Takimi składnikami będą kwasy tłuszczowe omega-3, zawarte między innymi w oleju rzepakowym, orzechach, rybach ale tych tłustych.
Teraz ucieszą się smakosze wina, bo produktem korzystnie działającym na nasz organizm jest wino czerwone, które ma właściwości przeciwzapalne, jak i jest bardzo korzystne ze względu na zawartość antyoksydantów i flawonoidów.
Co jeszcze? Kurkuma! Kurkuma to przyprawa o działaniu również przeciwzapalnym. Dodatkowo jest ona uważana za niezwykle pomocną w walce z nowotworami.
Dodatkowo, osoby, które mają łuszczycę, powinny pić zieloną herbatę.
Dlaczego właśnie zielona herbata?
Zielona herbata zawiera bardzo dużo antyoksydantów, które działają oczyszczająco na nasz organizm i mają również działanie przeciwzapalne. Herbata musi być oczywiście liściasta, żadna ekspresowa czy w granulkach, nie może być smakowa…takie smakowe zwierają wiele chemii. Najlepsza zielona herbata…to duże zielone i naturalnie wysuszone liście. Zaparza się ją około dziesięciu minut, ja robię to pod przykryciem, jak zioła, wodą o temperaturze 80-90 stopni.
Reasumując….co jeść?
Należy jeść zdrowo i kolorowo. Przestrzegać powyższych zasad, omówionych w sumie po krótce. Ale starałam się wymienić listę produktów sprzyjających stanom zapalnym w dużej mierze i tych mających bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Spośród podstawowych zasad szczególną uwagę zwracam oczywiście na owoce i warzywa…stosując wyznanie kiedy tylko jest to możliwe, zastępujmy jeden biały produkt na talerzu produktem kolorowym. Jeżeli używamy oleju…pamiętajmy, że najlepiej na zdrowie wyjdzie nam jeśli wybierzemy rzepakowy lub oczywiście oliwę z oliwek. Polecane jest spożywanie również cytrusów, czerwonych winogron, pietruszki, sałaty, marchewki, czosnku. Osoby cierpiące na łuszczycę mogą zażywać również tran lub olej z wiesiołka dwuletniego.
Dieta, która jest proponowana ma na celu wyeliminowanie tych produktów z menu, które mogłyby spowodować podrażnienie skóry. Jednakże nie na każdego zadziała tak samo. To, co dla jednego będzie pokarmem obojętnym, u drugiego nasili objawy. Każdy zatem testuje i sprawdza na sobie według indywidualnych predyspozycji. Pamiętajmy również o wypijaniu minimum 1,5-2 litrów wody dziennie.